Kalafior - superfood z naszego ogródka

Tuż po pojawieniu się egzotycznych superfoods, eksperci zaczęli zachęcać, aby produktów pełnych dobroczynnych składników szukać we własnych ogródkach. Nie tylko egzotyczne super produkty spełniają swoją "misję", te lokalne również. Przykładem może być kalafior.

Kalafior w ostatnim czasie stał się niezwykle popularny, a to za sprawą jego wielofunkcyjności. Już nie tylko zupa kalafiorowa czy gotowany kalafior polany zasmażką pojawia się na naszych talerzach. Za sprawą mody na "wege", "slow", "fit" i "clean", możemy delektować się pizzą z kalafiora, kalafiorowym ryżem, a nawet hummusem. Tych nieprzekonanych powinno przekonać nie tylko szerokie zastosowanie tego warzywa, ale również liczne walory zdrowotne, które czynią go super produktem.

Reklama

Dietetycy wskazują, że jedna porcja kalafiora pokrywa w 70 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a praktycznie nie ma tłuszczu. Jest również bogatym źródłem choliny, znanej, jako "witamina pamięci". Cholina poprawia funkcjonowanie mózgu, bystrość umysłu i stan układu nerwowego. Zawiera również m.in.: potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C.
Oczywiście jest wielkim sprzymierzeńcem odchudzających się, co potwierdziły badania przeprowadzone na Harvard T.H. Chan School of Public Health. (PAP Life)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje