Karkówka z papryczką chilli
Sycące danie mięsne.

Składniki
- 1 kg karkówki
- 1/2 szklanki mąki
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 łyżeczki smalcu
- papryczki chilli
- cebula
- 1 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- łyżka masła
- 1 kg ziemniaków
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- sól
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój w grubą kostkę, obtocz w mące, wymieszanej z pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Rozgrzej smalec i podsmaż mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem. 2. Dodaj posiekane papryczki chilli, cebulę, czosnek, pokrojoną czerwoną paprykę, obrane ziemniaki i masło. Przypraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami. Przykryj i piecz około 1,5 godz. w temp. 180 st. C, co pewien czas podlewając odrobiną bulionu. Podawaj z chlebem.