Karkówka z papryczką chilli

Sycące danie mięsne.

Czas przyrządzenia: ok. 2,5 godziny

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1/2 szklanki mąki
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 2 łyżeczki smalcu
  • papryczki chilli
  • cebula
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • łyżka masła
  • 1 kg ziemniaków
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój w grubą kostkę, obtocz w mące, wymieszanej z pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Rozgrzej smalec i podsmaż mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem. 

2. Dodaj posiekane papryczki chilli, cebulę, czosnek, pokrojoną czerwoną paprykę, obrane ziemniaki i masło. Przypraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami. Przykryj i piecz około 1,5 godz. w temp. 180 st. C, co pewien czas podlewając odrobiną bulionu. Podawaj z chlebem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje