Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

Kaszę jaglaną może jeść zarówno na słono jak i na słodko
Kaszę jaglaną może jeść zarówno na słono jak i na słodko123RF/PICSEL

Kasza jaglana znana już w starożytności

Drogocenne właściwości „jaglanki”

Kasza jaglana
Kasza jaglana123RF/PICSEL

Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną?

  • kasza jaglana z pesto bazyliowym (kaszę ugotować, wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto, posypać nasionami słonecznika
  • krupnik z kaszy jaglanej (zupa warzywna gotowana z dodatkiem kaszy)
  • danie jednogarnkowe - ciecierzyca, dowolne wybrane ulubione warzywa, kasza jaglana, można dodać kawałek chudego mięsa lub ryby
  • koktajl jaglany - ugotowana kasza jaglana, ulubione owoce, dodatek zielonego warzywa + woda lub mleko roślinne dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • kasza jaglana gotowana na wodzie z dodatkiem suszonych owoców i orzechów (np. nerkowca) 
  • warzywa (np. bakłażan, cukinia, papryka, kalarepa, pomidor, pieczarki) faszerowane kaszą jaglaną
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?