Kieszonki szpinakowe z kurczaka

Idealne z ziemniakami lub ryżem

Czas przyrządzenia: 55 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag szpinaku
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki ziołowego twarożku
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Każdy głęboko natnij. Szpinak opłucz, osusz. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dołóż szpinak, podlej 2 łyż- kami wody. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Duś ok. 15 minut, zdejmij z ognia i przestudź. 

2. Masę szpinakową wymieszaj z serkiem ziołowym. Kieszonki w filetach napełnij farszem. Oprósz pieprzem. Otwory zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Włóż kieszonki i obsmaż je ze wszystkich stron. Potem zmniejsz płomień i smaż dalej przez 15 minut. 

3. Pod koniec smażenia wierzch mięsa posmaruj śmietaną wymieszaną z odrobiną sosu sojowego. Gotowe kieszonki serwuj np. z risotto. Przed podaniem danie udekoruj natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje