Klopsiki otulone warzywami
Obiad wcale nie musi być nudny!

Składniki
- po 30 dag małych pomidorków czerwonych i żółtych
- 40 dag pieczarek
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 czerstwa bułeczka
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2/3 szkl. śmietany kremówki
- 20 dag twarożku
- sól
- pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Bułeczkę namocz. Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Ugotuj je w posolonej wodzie na półtwardo. Warzywa odcedź, osącz. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i osusz. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. 2. Bułeczkę odciśnij dołóż do mięsa. Wbij jajko. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób. 3. Z masy uformuj niewielkie klopsiki. Smaż je 5 minut na oleju, często obracając. Warzywa, grzyby i mięso ułóż w formie. Z twarożku i śmietany przygotuj sos. Przypraw go solą i pieprzem. Polej wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 25 minut.