Klopsiki w cukinii
Pyszny, mięsny obiad

Składniki
- 40 dag mielonej karkówki
- 3 kulki (ok. 30 dag) mozzarelli
- 2 cienkie cukinie
- 1 jajko
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- bułki tartej
- pieprz
- sól
- 5 gałązek tymianku
- olej
Sposób przygotowania
1. Kulki mozzarelli osącz z zalewy, pokrój na 24 półplasterki. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Cukinie umyj, odetnij końce. Resztę cukinii pokrój wzdłuż na 24 bardzo cienkie plasterki.
2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, tartą bułką oraz tymiankiem. Dodaj koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób masę.
3. Z mięsnej masy uformuj 24 kuleczki. Na każdej połóż po kawałku mozzarelli, a potem owiń plasterkiem cukinii. Na długie patyczki ponabijaj po 3 klopsiki. Na patelni grillowej mocno rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż na nim szaszłyki przez 3-4 minuty. Potem przełóż je na blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 15 minut.