Klopsy po szkocku z jajkiem

Klopsy w oryginalnym wydaniu

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 11 jajek
  • 70 dag mielonej karkówki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • po sporej szczypcie: suszonej natki pietruszki, mielonej słodkiej papryki,
  • cząbru i mielonej gorczycy
  • tarta bułka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Jedno jajko odłóż, a pozostałe gotuj w posolonej wodzie ok. 5 minut, aby żółtka nie całkiem się ścięły. Jajka odcedź, przestudź, obierz. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Bułkę namocz, odciśnij, wymieszaj z mięsem, cebulą, czosnkiem i musztardą. Wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem, papryką, cząbrem oraz natką i gorczycą. Wyrób. 

2. Z masy uformuj 10 placuszków. Na każdym ułóż po jednym jajku. Zlep brzegi. Klopsiki obtocz w tartej bułce. Smaż ok. 10 minut na rozgrzanym oleju. Podawaj np. z duszoną kapustą. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje