Korzenna granola ze śliwkami kalifornijskimi
Możesz ją przygotować samodzielnie w domu. To proste!

Składniki
- 300 g płatków owsianych
- 100 g kaszy gryczanej białej
- 150 g śliwek kalifornijskich
- 70 g migdałów
- 70 g orzechów włoskich
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4-5 łyżek miodu (zależnie od stopnia słodkości)
1 godz. 0 min
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie, migdały i orzechy włoskie posiekaj na większe kawałki. Kaszę gryczaną podpraż na suchej patelni ok. 5 – 7 minut. Do głębszej misy wrzuć płatki owsiane, kaszę gryczaną, posiekane śliwki kalifornijskie, migdały, orzechy włoskie, dodaj przyprawy, olej kokosowy oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na blasze ułóż papier do pieczenia, wysyp mieszankę, rozłóż równomiernie, piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, funkcja termoobieg przez 40 minut. W trakcie pieczenia przemieszaj granolę kilka razy dla lepszego wysuszenia wszystkich składników.