Krem z marchewki, imbiru i pomarańczy

Rozgrzewająca zupa - pyszna!

Czas przyrządzenia: 15 min + gotowanie 35 min
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • 700 g marchwi
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka drobno posiekanego świeżego
  • imbiru
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • pomarańcza
  • skórka z połowy pomarańczy,
  • cienko obrana
  • gałązki świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Obierz i pokrój marchew oraz cebulę. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć warzywa i imbir. Przykryj i duś na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.2. Pomarańczę umyj i przekrój (nie wyrzucaj skórki). Wyciśnij z niej sok. Dodaj do warzyw sok i skórkę z 1/2 pomarańczy oraz bulion. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 20-25 minut. Wyjmij skórkę.3. Zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.4. Skórkę z drugiej połowy pomarańczy pokrój w paski. Udekoruj nią zupę tuż przed podaniem. Posyp listkami kolendry

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje