Krem z marchewki, imbiru i pomarańczy
Rozgrzewająca zupa - pyszna!

Składniki
- 700 g marchwi
- duża cebula
- łyżka oliwy
- łyżka drobno posiekanego świeżego
- imbiru
- 1 litr bulionu drobiowego
- pomarańcza
- skórka z połowy pomarańczy,
- cienko obrana
- gałązki świeżej kolendry
- sól, pieprz
4 osoby
Sposób przygotowania
1. Obierz i pokrój marchew oraz cebulę. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć warzywa i imbir. Przykryj i duś na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.2. Pomarańczę umyj i przekrój (nie wyrzucaj skórki). Wyciśnij z niej sok. Dodaj do warzyw sok i skórkę z 1/2 pomarańczy oraz bulion. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 20-25 minut. Wyjmij skórkę.3. Zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.4. Skórkę z drugiej połowy pomarańczy pokrój w paski. Udekoruj nią zupę tuż przed podaniem. Posyp listkami kolendry