Krokieciki ziemniaczane

Przepyszne!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • sól
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 5 dag masła
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • szklanka bułki tartej
  • olej
  • oliwa
  • cebula
  • 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, ugotuj. Wystudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, żółtka i rozpuszczone masło. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na kilka części, uformuj wałeczki i pokrój nożem. Panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto. 

2. Podsmaż cebulę. Dodaj mięso i smaż, mieszając. Zalej pomidorami z puszki. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Duś chwilę pod przykryciem, podawaj z krokietami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje