Kruche półksiężyce
Chrupiące i pyszne!

Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 15 dag masła
- 1 duże jajko
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3/4 łyżeczki esencji waniliowej lub śmietankowej
- szczypta soli
- 3/4 szkl. gęstego dżemu lub konfitury
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej przez sitko. Wymieszaj z cukrem i solą. Mocno schłodzone masło posiekaj nożem i wrzuć do mąki. Siekaj energicznie, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę, roztrzepane jajko i esencję. Składniki szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. Ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na ok. 10 minut. Potem podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na kształt koła. Pokrój nożem na trójką- ty, tak jak tort. Na każdym, przy szerszym końcu, połóż po 1 łyżeczce dżemu i zwiń w dość ścisły rogalik. 3. Przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone rogaliki przełóż na kratkę kuchenną. Gdy całkowicie ostygną, oprósz je cukrem pudrem.