Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

"Ta książką jest niesamowita. Gotuję z nią prawie codziennie. Co za zmiana! Największym sukcesem jest to, że mój mąż zrzucił 22 kg. Jestem z niego niesamowicie dumna!". To zdanie Nicholi Beard, która mówi o książce "Kudłaci kucharze". Chcesz schudnąć, ale lubisz jeść? Prezentujemy wam pięć przepisów z tej właśnie książki. Dietetyczne jedzenie jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze!

Śródziemnomorskie burgery wołowe

Wszyscy uwielbiamy burgery, a można je jeść również na diecie. Jeśli do mięsa dodamy startą cebulę i cukinię, burgery wydadzą się znacznie większe, a zyskają tylko kilka dodatkowych kalorii. Zobaczysz, że nikt nie zauważy różnicy. Goście będą zbyt zajęci smakowaniem soczystej wołowiny z bazylią i mozzarellą, opakowanych w chrupiącą ciabattę.

Reklama

Składniki na 4 porcje:

1 mała cukinia

1 średnia cebula

400 g chudej mielonej polędwicy wołowej

2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżka pasty z pomidorów suszonych na słońcu lub przecieru pomidorowego

1 łyżeczka oleju słonecznikowego

4 okrągłe ciabatty

100 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu, dobrze odcedzonej i pokrojonej na 4 plastry

2 duże, dojrzałe pomidory gałązkowe, pokrojone w plastry

świeże listki bazylii

ocet balsamiczny, do skropienia

drobna sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

413 kalorii na porcję

Sposób przygotowania:

Przytnij cukinię i na grubej tarce zetrzyj ją na deskę, a potem przełóż do dużej miski. Obierz cebulę, zetrzyj na tarce i dołóż do miski z cukinią. Dodaj mieloną wołowinę, czosnek, oregano, suszoną bazylię i pastę lub przecier pomidorowy. Dopraw całość solą i pieprzem. Mieszaj czystymi rękami, aż składniki dobrze się połączą.

Podziel masę mięsną na cztery równe części. Uformuj z każdej kulę i spłaszcz ją, tworząc burgera o grubości około 2 cm. Posmaruj olejem dużą nieprzywierającą patelnię i postaw ją na małym ogniu. Powoli smaż burgery przez około 10 minut, aż staną się brązowe z wierzchu i usmażą się w środku, w połowie smażenia przewracając je na drugą stronę. Rozgrzej grill w piekarniku do najwyższej temperatury.

Kiedy burgery będą się smażyć, przekrój ciabatty w poprzek na pół i połóż je na blasze do grillowania, rozciętą stroną do góry. Opiekaj je pod rozgrzanym grillem w piekarniku, aż będą lekko przyrumienione. Wyjmij blachę z piekarnika i zdejmij ciabatty.

Połóż na blasze gorące burgery i przykryj każdy plastrem mozzarelli. Włóż blachę z powrotem pod grill w piekarniku na 1-2 minuty, żeby mozzarella się stopiła.

Ułóż spodnie części bułek na talerzach, połóż na nich plastry pomidora i posyp listkami bazylii. Skrop je octem balsamicznym i dopraw pieprzem. Na wierzch połóż skwierczące burgery i przykryj górnymi połówkami ciabatt. Podawaj natychmiast. Są fantastyczne!

Wskazówka:

Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć liczbę kalorii, weź tylko 2 ciabatty i podawaj burgery topless. Każdy będzie miał wtedy tylko 332 kalorie.

Dowiedz się więcej na temat: burgery | babeczki | klopsiki | sałatka | łosoś

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje