Kule z warzywami i ziołowym jogurtem
Ziemniaki - smaczne, niedrogie i takie łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w chłodny dzień, gdy mamy ochotę zjeść coś konkretnego.

Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 2 grubsze plasterki dowolnej wędliny
- 5–6 pieczarek
- 1 mała cukinia
- l 1 łyżka oliwy
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz. Włóż do garnka. Zalej je lekko posoloną wodą. Gotuj przez 10 minut. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ziemniaki odcedź, ułóż w formie. 2. Pieczarki opłucz, wytrzyj do sucha. Potem pokrój je w plasterki. Wędlinę potnij w drobne słupki. Koperek, natkę i 1 gałązkę rozmarynu opłucz, osusz. Zioła grubo posiekaj. 3. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kostkę. Pieczarki i cukinię wrzuć na patelnię z oliwą. Smaż chwilę, mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż do formy z ziemniakami. 4. Jajka wbij do miseczki. Dodaj jogurt i zioła. Wsyp sól, pieprz i tymianek. Wymieszaj. Polej zapiekankę. Posyp wędliną. Piecz 40 min w 200 st. C (góra i dół). Udekoruj resztą rozmarynu