Kurki serowo-tymiankowe pod ciastem francuskim
Świeże zioła można wykorzystać dla wzmocnienia smaku oraz dekoracji dowolnych dań. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.

Składniki
- 200 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła
- 200 g serka topionego
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- 100 g sera żółtego np. Aldamer MSM Mońki
- 100 g gotowego ciasta francuskiego
- pieprz czarny i sól do smaku
Sposób przygotowania
Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym np. Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C, przez ok. 12 minut. Smacznego!