Kwiaty, taco, etykietki - żywieniowe trendy na 2018 rok

Na naszych talerzach w 2018 roku bez wątpienia zakwitnie ogród, po kulinarne inspiracje sięgniemy do Meksyku, jednak zanim zabierzemy się za gotowanie dokładnie przeczytamy wszystkie etykietki. Kulinarne trendy na nadchodzący rok skłaniają do kulinarnej fantazji.

Dodawanie jadalnych kwiatów do potraw i przygotowywanie z nich napojów, może być jednym z ciekawszych kulinarnych trendów
Dodawanie jadalnych kwiatów do potraw i przygotowywanie z nich napojów, może być jednym z ciekawszych kulinarnych trendów123RF/PICSEL

Elementy kwiatowe zdominują w nadchodzącym roku nie tylko naszą garderobę, ale również nasze talerze. Jak przewiduje Whole Foods, jednym z mocniejszych kulinarnych trendów w nadchodzącym roku będzie wykorzystanie kwiatów.

Dodawanie jadalnych kwiatów do potraw i przygotowywanie z nich napojów, może być jednym z ciekawszych kulinarnych trendów. Lawendowe ciasteczka, herbata z hibiskusa czy lemoniady różane - nadchodzący rok w kulinariach zapowiada się wyjątkowo kwitnąco.

Jak wskazują analitycy Whole Foods, w naszych spiżarniach pojawi się również wiele różnorakich proszków. Zatem nie tylko spirulina, sproszkowane algi czy białko staną się elementem codziennej kulinarnej rutyny. Na rynku pojawi się coraz więcej produktów z segmentu zdrowego żywienia, które będą sproszkowaną skarbnicą witamin i składników odżywczych.

Sproszkowane suplementy diety będą hitem 2018 roku. Można dodawać je do wszystkiego!
Sproszkowane suplementy diety będą hitem 2018 roku. Można dodawać je do wszystkiego!123RF/PICSEL

W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji z pewnością udamy się do Izraela, Maroko, Syrii czy Libanu. Jak wskazują eksperci, te tradycje kulinarne cieszą się coraz większą popularnością. Zatem aromat mięty, pietruszki, soczyste granaty, orzeźwiający ogórek, tahini czy suszone owoce na dobre zagoszczą w niejednej kuchni.

Warto również wzbogacić listę sprawdzonych przepisów o te poświęcone taco. Jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej będzie odmieniane przez wszystkie przypadki - pojawią się nie tylko te tradycyjne jego odmiany, ale również wariacje śniadaniowe czy deserowe.

Ważnym elementem będzie również zwracanie uwagi na etykiety, które mają być coraz bardziej czytelne. Konsumenci chcą wiedzieć więcej na temat tego, co jedzą - nie chodzi wyłącznie o dietę, ale również o to, z czego przygotowują swoje codzienne potrawy. (PAP Life)

autorka: Monika Dzwonnik

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas