Lasagne w wersji bardzo pomidorowej

Sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad i na imprezę z przyjaciółmi

Składniki

  • 8 płatów lasagne
  • 4 duże pomidory
  • cukinia
  • mały słoiczek pomidorów
  • suszonych w oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g mozzarelli lub sera pleśniowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól morska, pieprz do smaku
  • 3 łyżki kaparów
  • bazylia i czarne oliwki do dekoracji.

Składniki - sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szkl. mleka
  • sól, biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkat.

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju z susz. pomidorów. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojone pomidory suszone i dwa pomidory świeże, zioła i duś do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Przygotuj sos (beszamel). W garnku rozpuść masło, oddaj mąkę, wymieszaj i dodawaj stopniowo mleko, mieszając trzepaczką. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym rozłóż warstwami pomidory, płaty lasagne, plastry cukinii i beszamel do wyczerpania składników. Wierzch posyp tartym serem i połóż plastry pomidorów. 

4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C (z funkcją góra-dół) przez 40 min. Przed podaniem udekoruj kaparami, oliwkami i bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje