Lasagne w wersji bardzo pomidorowej
Sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad i na imprezę z przyjaciółmi

Składniki
- 8 płatów lasagne
- 4 duże pomidory
- cukinia
- mały słoiczek pomidorów
- suszonych w oleju
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g mozzarelli lub sera pleśniowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól morska, pieprz do smaku
- 3 łyżki kaparów
- bazylia i czarne oliwki do dekoracji.
- sos
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szkl. mleka
- sól, biały pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkat.
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju z susz. pomidorów. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojone pomidory suszone i dwa pomidory świeże, zioła i duś do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. 2. Przygotuj sos (beszamel). W garnku rozpuść masło, oddaj mąkę, wymieszaj i dodawaj stopniowo mleko, mieszając trzepaczką. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym rozłóż warstwami pomidory, płaty lasagne, plastry cukinii i beszamel do wyczerpania składników. Wierzch posyp tartym serem i połóż plastry pomidorów. 4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C (z funkcją góra-dół) przez 40 min. Przed podaniem udekoruj kaparami, oliwkami i bazylią.