Lazania z batatem
Lazania w oryginalnym wydaniu

Składniki
- 16 płatów suchego lasagne
- 2 bataty
- 1 szkl. posiekanego jarmużu
- 1 cebula czosnkowa lub cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól ziołowa pieprz
- orzeszki pinii lub ziemne do dekoracji
- 15 dag żółtego sera
- olej
- beszamel
- 5 dag masła
- po 250 ml mleka i bulionu warzywnego
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 cebule szalotki lub dymki
- starta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. 1 łyżkę oleju rozgrzej na patelni, włóż bataty, podsmaż na rumiano. Oprósz rozmarynem i pieprzem, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż jarmuż, cebulę i czosnek. Gdy jarmuż zmięknie, zdejmij go z patelni. Wsyp na nią orzeszki, upraż je. 2. Beszamel: szalotki obierz, posiekaj. Rozgrzej masło, wrzuć szalotki, oprósz mąką. Smaż 1-2 min. Zdejmij z ognia, dolewaj porcjami mleko i bulion, ciągle mieszając. Gotuj 5-7 minut, dopraw gałką i solą. 3. Wysmaruj olejem naczynie do zapiekania. Wlej odrobinę beszamelu. Warstwami układaj płaty makaronu oraz bataty i jarmuż. Każdą z nich polewaj beszamelem. Piecz ok. 60 minut w 170 st. C. Posyp orzeszkami i startym serem, zapiekaj kolejne 5 minut.