Lekka zapiekanka z pomidorami
Dietetyczny obiad. Pysznie i lekko

Składniki
- 300 g makaronu, np. świderki pełnoziarniste np. Arrighi
- 1/2 słoiczka Pomidorów półsuszonych w oleju słonecznikowym np. Ponti
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
- 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
- 1/3 małej cukinii
- 2-4 pomidory, np. śliwkowe
- 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sera parmezan
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta soli, pieprz
- 1 łyżka oleju spod pomidorków
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach - pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj olejem dwie foremki lub jedną większą. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem