Lekka zupa krem z kalafiora i selera

Prosta i smaczna!

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • szczypta curry
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 750 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, seler naciowy w plasterki. Usmaż je na rozgrzanej oliwie z listkami świeżego tymianku. Posól, popieprz, wymieszaj. Dodaj różyczki kalafiora. Podsmażaj przez chwilę i zalej bulionem. Gotuj 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wrzuć kawałki jabłka ze szczyptą curry.

Reklama

2. Gotuj kilka minut i zmiksuj na krem. Podawaj z listkami świeżego tymianku i śmietaną, np. do szaszłyków.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje