Łosoś na jarzynce
Lekkie danie, dla wszystkich dbających o linię

Składniki
- 2 garści zielonej fasolki
- 60 dag filetu z łososia
- 15 dag pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- szczypta soli
- pieprz
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- olej rzepakowy do marynaty i do smażenia
- natka pietruszki
- po 1 łyżce keczupu i zielonego pesto
- kolorowy pieprz do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Zrób marynatę do ryby: 2 łyżki oleju wymieszaj z octem, miodem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Rybę umyj, osusz, natrzyj marynatą. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Łososia pokrój na małe kawałki, przełóż je na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piecz 20 minut w 170 st. C. 2. Fasolkę obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zblanszuj ją w osolonej wodzie. Osącz. Paprykę potnij w paseczki. Pieczarki umyj, osusz. Pokrój na ćwiartki lub połówki. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć grzyby, duś, aż odparuje powstały sos. Pod koniec wrzuć paprykę. Zdejmij z ognia. 3. W głębokiej patelni podgrzej bulion. Dodaj fasolkę, rybę i pieczarki z papryką. Delikatnie wymieszaj, duś ok. 10 minut. Wyłóż danie na talerze, udekoruj natką, oprósz kolorowym pieprzem. Na brzegach talerzy zrób dekoracyjne kleksy z keczupu i pesto. Podawaj od razu.