Łosoś na jarzynce

Lekkie danie, dla wszystkich dbających o linię

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 2 garści zielonej fasolki
  • 60 dag filetu z łososia
  • 15 dag pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • olej rzepakowy do marynaty i do smażenia
  • natka pietruszki
  • po 1 łyżce keczupu i zielonego pesto
  • kolorowy pieprz do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Zrób marynatę do ryby: 2 łyżki oleju wymieszaj z octem, miodem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Rybę umyj, osusz, natrzyj marynatą. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Łososia pokrój na małe kawałki, przełóż je na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piecz 20 minut w 170 st. C. 

2. Fasolkę obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zblanszuj ją w osolonej wodzie. Osącz. Paprykę potnij w paseczki. Pieczarki umyj, osusz. Pokrój na ćwiartki lub połówki. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć grzyby, duś, aż odparuje powstały sos. Pod koniec wrzuć paprykę. Zdejmij z ognia. 

3. W głębokiej patelni podgrzej bulion. Dodaj fasolkę, rybę i pieczarki z papryką. Delikatnie wymieszaj, duś ok. 10 minut. Wyłóż danie na talerze, udekoruj natką, oprósz kolorowym pieprzem. Na brzegach talerzy zrób dekoracyjne kleksy z keczupu i pesto. Podawaj od razu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje