M jak muffiny z maślanką

Poznaj właściwości tego wyjątkowego mlecznego napoju.

- To produkt wszechstronny - tymi słowami Maślankę z Jasienicy przedstawia Kazimierz Śnieżek, Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Jasienica Rosielna.
 
- Maślanka to źródło niezbędnych witamin i minerałów. Jako że, nie jest kaloryczna ani tłusta (100 ml zawiera tylko 1,5 g tłuszczu oraz 49 kcal), często stosuje się ją w dietach. To naturalny probiotyk, czyli produkt zawierający dobre bakterie, które bytując w jelitach utrzymują w równowadze układ trawienny, a tym samym układ odpornościowy - dodaje prezes K. Śnieżek.

Warto pamiętać, że maślanka jest cenną alternatywą dla mleka. - Nawet osoby, które nie tolerują laktozy, mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na wapń, pijąc produkt z naszej oferty - podkreśla prezes OSM Jasienica Rosielna. Po napój ten warto sięgać zwłaszcza latem, bo doskonale chłodzi, a jeśli dodamy do niego owoce sezonowe (np. truskawki) - uzyskamy pyszny koktajl na upalne dni.

Opisywany produkt z pewnością przyniesie ulgę osobom zmagającym się z niestrawnością, jest zalecany także przy odwodnieniu i problemach gastrycznych. Co ciekawe, regularne picie maślanki zbawiennie wpływa również na cerę. Maślanka reguluje układ trawienny, dzięki czemu skóra staje się gładsza i jest lepiej nawilżona. Kolejnym znaczącym powodem, dla którego warto zainteresować się charakteryzowanym napojem mlecznym jest jego szerokie zastosowanie w kuchni. Maślanka jest składnikiem m. in. racuchów, ciast, koktajlów, ale także domowego chleba i bułek. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna proponuje natomiast przepis na czekoladowe muffinki z maślanką.

Czekoladowe muffinki z maślanką

  • 125 g masła ekstra np. z Jasienicy o temperaturze pokojowej
  • 100 ml maślanki np. z Jasienicy
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao  
  • tabliczka czekolady

Przygotowanie:

Reklama

1. Masło ekstra ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, po czym wbijamy jajka i nadal ucieramy, dodajemy maślankę z Jasienicy i kontynuujemy ucieranie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, sięgamy po suche składniki.

2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski i mieszamy, następnie dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy i ubijamy całość. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez ok. 15-20 minut, w temp. 180 stopni Celsjusza. Muffinki można podawać z bitą śmietaną.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna zdobyła certyfikat "Doceń polskie" i tytuł TOP PRODUKT nie tylko za Maślankę z Jasienicy. Te prestiżowe wyróżnienia przyznano także Twarożkowi wiejskiemu oraz Twarożkowi wiejskiemu ze szczypiorkiem. Wyroby te uzyskały od Loży Ekspertów maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Decyzja o uhonorowaniu produktów zapadła podczas XIX certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach programu "Doceń polskie". 







materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje