Magiczny świat rodzynek

Zbiory winogron rozpoczynają się zwykle na przełomie sierpnia i września, to z nich pochodzą znane i niezwykle wartościowe, a jednocześnie smaczne rodzynki. Nie każdy wie, że zanim trafią do naszych rąk, dojrzewają w odległych zakątkach świata, a ich owoce skrywają cenne właściwości odżywcze.

Najlepszej jakości rodzynki pochodzą z terenów Morza Śródziemnego, a dokładniej z Izmiru, zachodniej części słonecznej Turcji. To obszary o gorącym klimacie, słynące z przepięknych górzystych terenów, na których rozpościerają się niezwykłe plantacje słodkich i soczystych winorośli. Pod koniec sierpnia oraz w pierwszej połowie września, gdy kiście winogron są już bardzo dojrzałe i soczyste, rozpoczynają się zbiory owoców.

Reklama

Aby zachować niezwykle wartościowy miąższ, winogrona zbierane są ręcznie, a następne poddawane naturalnemu procesowi suszenia na słońcu. W ten sposób zachowują naturalnie słodki smak oraz istotne wartości odżywcze. Słoneczna Turcja stała się liderem w produkcji wyjątkowo cennych bakalii, jakimi są rodzynki. Zawdzięczają to warunkom w jakich dojrzewają owoce, a także naturalnej metodzie suszenia.

Co tkwi w rodzynkach?

Warto wiedzieć, że wartości odżywcze rodzynek doceniali już starożytni Egipcjanie, którzy uznawali winorośl za świętą roślinę. Obecnie rodzynki cenione są jako wartościowe źródło licznych witamin i minerałów. Te pyszne bakalie to bogactwo m.in. odżywczych dla naszego organizmu pierwiastków miedzi i potasu. Miedź wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego - w 100 g rodzynek np. Bakalland znajdziemy aż 40% dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek.

Potas z kolei przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz utrzymania właściwego ciśnienia krwi. Rodzynki stanowią również naturalne źródło witaminy B6, na której niedobór jesteśmy najbardziej narażeni w okresie jesienno-zimowym. Witamina ta pomaga w zmniejszeniu uczucia zmęczenia, znużenia oraz bierze udział w tworzeniu hormonów odpowiadających za funkcjonowanie układu nerwowego, np. adrenaliny.

Rodzynki rodzynkom nierówne

Sięgając po bakalie powinniśmy wybierać te najwyższej jakości. Wówczas mamy gwarancję, że są one pełne smacznego miąższu, kryjącego bogactwo witamin i minerałów. Najlepsze rodzynki to całe, jędrne owoce o jednolitym kształcie i kolorze oraz zbliżonej wielkości. Rodzynki to doskonała dawka witamin w miniaturowej formie, po które możemy sięgać 365 dni w roku, niezależnie od sezonu.

Prosto z plantacji... do Twojego domu

Ze względu na wyjątkowy smak i wartości odżywcze rodzynki doskonale sprawdzą się jako pożywny dodatek na drugie śniadanie. Połączyć je można np. z jogurtem naturalnym albo zjeść jako pełnowartościową, samodzielną przekąskę, którą zabrać można na spacer lub do pracy. Ze względu na bogactwo witaminy B6 oraz manganu, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Są więc doskonałym źródłem energii dla sportowców podczas treningu oraz  pożywną przekąską dla dzieci podczas nauki. Ze względu na słodki smak i aromat rodzynki doskonale sprawdzają się jako dodatek do kuchni. Tworzą idealne kompozycje smakowe z deserami, jak np. lodami albo kruchymi ciasteczkami.


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje