Makaron z sosem pomidorowym
Makaron najlepiej smakuje właśnie z pomidorami

Składniki
- pół kg makaronu gemelli (lub innego)
- 15 dag parmezanu
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- pęczek zielonej bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Gorące kluski przełożyć na półmisek. 2. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno posiekaną bazylię. Całość gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec dodać masło. 3. Makaron zalać gotowym sosem pomidorowym. Wierzch posypać startym parmezanem, udekorować listkami bazylii.