Makaron z zielonymi jarzynami
Smacznie i zdrowo!

Składniki
- 40 dag grubego makaronu, np. świderki
- 3 garście groszku cukrowego
- 1/2 brokuła
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka czerwonego
- pieprzu w zalewie qsól
- szczypta mielonego
- kolorowego pieprzu
- sos
- 3 łyżki gęstego jogurtu light
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka startego sera typu parmezan
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
1. Sos: jogurt wymieszaj z octem, parmezanem i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą. Odstaw do lodówki. Zamiast sosu jogurtowego możesz też przygotować pesto na bazie czerwonego pieprzu: łyżeczkę pieprzu z zalewy zmiksuj z listkami świeżej bazylii, natki pietruszki oraz selera, ząbkiem czosnku i łyżką niesolonych orzechów ziemnych. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i trzymaj w słoiku w lodówce. 2. Sałatka: pomidor sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki, wykrawając głąb. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Przelej go zimną wodą, by ostygł. W wodzie pomakaronie zblanszuj podzielony na różyczki brokuł oraz zamrożony groszek. Warzywa odcedź i trzymaj w przykrytym garnku. Odłóż parę różyczek brokuła, a resztę wymieszaj z pokrojonym pomidorem. 3. Na dno miseczek wyłóż po porcji brokuła z pomidorem. Na to połóż makaron wymieszany z groszkiem. Posyp pieprzem, udekoruj odłożonymi różyczkami brokuła i kleksami z sosu (lub pesto). Sałatkę możesz przełożyć do plastikowego zamykanego pojemniczka i zabrać ją np. do pracy. Wprawdzie brokuły ostygną, ale danie nie straci swoich walorów smakowych.