Makaronowa fantazja
Proste danie dla miłośników makaronu

Składniki
- sałatka
- 1/2 szkl. suchej cieciorki
- 20 dag makaronu razowego
- 1/2 bakłażana
- kilkanaście małych pomidorków
- 1/2 żółtej papryki
- sól
- świeże listki bazylii
- sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 ostrej papryczki
- 1/4 jabłka
- 1/2 cytryny
- szczypta brązowego
- cukru
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Dzień wcześniej przepłucz cieciorkę zimną wodą. Zalej ją czystą wodą (3 cm ponad poziom ziarenek, cieciorka wchłonie ją podczas moczenia). Zostaw w chłodnym miejscu lub wstaw do lodówki. Zrób sos: papryczkę umyj i oczyść z pestek. Jabłko obierz, oczyść i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wymieszaj z papryczką, cukrem i dużą szczyptą pieprzu. Możesz też dodać kilka gałązek świeżych ziół, np. bazylii. Zalej oliwą, zmiksuj w blenderze. Sos przypraw solą, przełóż do słoiczka, zakręć go i schowaj do lodówki na noc.
2. Cieciorkę odcedź, zalej 1,5 szkl. wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 50 minut, aż będzie miękka. Wodę możesz posolić. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie - nie może być rozgotowany! Przelej go zimną wodą i ew. wymieszaj z łyżką oliwy.
3. Bakłażan umyj i pokrój w kostkę. Zgrilluj na suchej patelni i wymieszaj z łyżką sosu. Pomidorki i paprykę umyj i pokrój. Warzywa połącz z cieciorką i makaronem, schłodź przez 30 minut. Polej sosem, wymieszaj i od razu podawaj.