Makron z pulpetami
Pyszny posiłek dla miłośników dań z makaronu.

Składniki
- 10 dag groszku świeżego lub mrożonego
- sól
- 2 miękkie awokado
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- 30 dag makaronu typu spaghetti
- 30 dag mielonego mięsa
- cebula
- kilka łyżek bułki tartej
- jajko
- sól
- pieprz
- czosnek
- kumin
- olej
- 5 dag parmezanu
Sposób przygotowania
1. Groszek ugotuj w osolonym wrzątku. W blenderze umieść obrane awokado bez pestki, listki bazylii, czosnek, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Całość zmiksuj na gładki sos. Przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente. 2. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na gorącym oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek, usmaż. Dodaj tartą bułkę, jajko, przyprawy. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha i smaż na rumiano na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Makaron wymieszaj z sosem i groszkiem. Podawaj z pulpecikami i pokrojonym w cienkie plasterki parmezanem.