Meksykańska tortilla z cukinią i serem

Dla miłośników kuchni meksykańskiej

Składniki

  • cukinia średniej wielkości
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 papryczki jalapeno (mogą być konserwowe)
  • puszka (425 g) czarnej fasoli
  • szklanka kukurydzy z puszki
  • łyżeczka mielonego chilli
  • 1/2 szklanki startego sera
  • 4 duże tortille (lub 6 mniejszych)

Sposób przygotowania

1. Cukinię pokrój w kostkę (nie obieraj jej), przełóż do miski, posól i wymieszaj. Zostaw na 10 minut, po czym odciśnij wodę. 

2. Posiekaj dymki i szczypior. Papryczki jalapeno rozkrój wzdłuż, usuń nasiona, po czym pokrój drobno miąższ. 

3. Wymieszaj cukinię z dymkami, papryczkami, czarną fasolą i kukurydzą. Przypraw mielonym chilli. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. 

4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia i lekko go natłuść. 

5. Rozłóż tortille. Na połowę każdej wyłóż przygotowany farsz. Złóż je na pół, dociśnij i ułóż na półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 5-6 minut lub dłużej. Tak przygotowane powinny być chrupiące, a ser w środku rozpuszczony i lekko ciągnący się. Podawaj od razu, z dodatkiem sałatki z rukoli. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje