Mielone z serem
Chrupiące, z pysznym nadzieniem

Składniki
- kotleciki
- 30 dag mielonego mięsa
- 20 dag sera gouda
- jajko
- cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- pół szklanki mąki
- olej
- sól
- pieprz
- sos
- 4 pomidory
- liście świeżego oregano
- ząbek czosnku
- łyżka masła klarowanego
- łyżeczka śmietany
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, wymieszaj z jajkiem, mięsem, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrób dłonią. 2. Ser pokrój w kostkę, owiń mięsem mielonym, obtocz w mące. Pulpety smaż w głębokim oleju, aż będą miały złoty kolor. 3. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj oregano, ząbek czosnku, cukier, sól i pieprz. Duś, aż całość zmięknie. Przetrzyj przez sitko, dodaj śmietanę, wymieszaj. Kotleciki podaj z sosem.