Mięsna lazania po polsku
W takim wydaniu smakuje najlepiej

Składniki
- 6 kotletów schabowych
- w 1 kg ziemniaków
- w 2 szkl. mleka
- w 8 małych pomidorków
- w 10 dag tartego parmezanu
Składniki
- dodatki
- po 3 łyżki mąki pszennej i masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Formę posmaruj odrobiną masła. Pozostałe masło stop w garnku, dosyp mąkę. Smaż, aż lekko się zezłoci. Dolej mleko. Gotuj, mieszając, aż beszamel zgęstnieje. Połącz go z koncentratem. Przypraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, wytrzyj. Pomidorki pokrój na połówki. 2. W formie ułóż kolejno warstwy: sosu beszamelowego, kotletów i ziemniaków. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. Wierzch obłóż połówkami pomidorków. Posyp tartym serem. Piecz 95 minut w 200 st.