Miks z cukinią i pomidorami

Zdrowo i smacznie!

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 2 średnie cukinie
  • 20–24 małe pomidorki
  • 20 dag sera korycińskiego lub twarogu
  • 4 duże garści szpinaku
  • l2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2–3 łyżki oleju
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Cukinie oczyść, umyj, odetnij końce. Resztę pokrój w cieniutkie paski o takiej samej grubości jak ugotowane spaghetti. Najłatwiej zrobisz to specjalną temperówką do warzywa - jeśli nie masz jej w domu, po prostu zetrzyj cukinię na tarce o dużych otworach. Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha. Ząbki czosnku obierz, grubo posiekaj. Cebulkę obierz, pokrój w niewielką kostkę. Szpinak przebierz, umyj, listki dobrze osusz i ew. pokrój na mniejsze kawałki. 

2. Do wrzącej wody włóż makaron, zamieszaj go. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 6-7 minut. 

3. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Podgrzewaj, aż zrobią się szkliste. Dołóż paseczki cukinii. Smaż, mieszając 3 minuty. Potem dołóż szpinak i pomidorki. Smaż dalej jeszcze 2 minuty. Pod koniec smażenia warzywa przypraw do smaku solą, pieprzem oraz oregano. 

4. Makaron odcedź, lekko osącz na sitku. Przełóż na patelnię z warzywami. Przemieszaj. Mocno razem podgrzej. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp pokruszonym serem korycińskim lub twarogiem. 

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje