Mini-serniki zapiekane w jabłkach
Pomysłowo podane!
Składniki:
- 200 g twarogu
- 2 łyżki sok z cytryny
- Skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 2 łyżki budyniu (proszku)
- 75 g żurawiny suszonej
- 4 jabłka
- Cukier puder
Przygotowanie:
Twarożek, sok i skórkę z cytryny, miód, żółtka i proszek budyniowy wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Dodać 50 g żurawiny.
Z jabłek ściąć "wieczko" i wydrążyć środek. Nałożyć masę serową, posypać żurawiną.
Jabłka ułożyć w żaroodpornej formie i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec 30-35 minut. W połowie pieczenia górne części jabłek również umieścić w formie. Podawać posypane cukrem pudrem.