Mniej znane, a cenne

Co wiesz o tych kaszach?

Kasza kuskus
Kasza kuskus123RF/PICSEL

Amarantus

Tak jak komosa ryżowa należy do pseudozbóż. Nie zawiera glutenu. Jest zalecany szczególnie chorym na anemię. Działa antybakteryjnie, antynowotworowo, wspomaga pracę wątroby i trzustki, a także opóźnia procesy starzenia.

Kasza bulgur

Należy do kasz pszenicznych. Powstaje z twardej pszenicy durum. Zawiera dwa razy więcej błonnika niż inne kasze pszeniczne (manna, kuskus). Jest także najmniej kaloryczna. Polecana osobom kontrolującym wagę. Wyróżnia się także dużą ilością potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B.

Komosa

Należy do tzw. pseudozbóż, czyli w rzeczywistości nie jest zbożem, ale ma bogate w skrobię nasiona. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka. Nie ma w niej glutenu. Zawiera więcej wapnia niż mleko oraz sporo flawonoidów, w tym zwłaszcza kwercetyny działającej przeciwzapalnie i z powodzeniem stosowanej w leczeniu alergii.

Kuskus

To kasza z pszenicy durum. Zawiera sporo białka i jest lekkostrawna. Nie podrażnia śluzówki żołądka. Szczególnie polecany jest osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Osoby chorujące na cukrzycę powinny jeść kuskus sporadycznie i raczej w małych ilościach, gdyż akurat ta odmiana kaszy ma wysoki indeks glikemiczny (IG 65).

Najlepszy sposób na risotto z kurczakiemInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas