Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Pomysł na pyszny obiad

Składniki

  • cebula 1 szt.
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • pieczarki 500 g
  • podgrzybki świeże 500 g
  • Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica) 150 ml
  • świeży tymianek 5-6 gałązek
  • ser żółty 150 g
  • sól, pieprz czarny do smaku

Składniki

  • mleko 300 ml
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajko 1 szt.
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

Reklama

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje