Orzeźwiająca kostka

Ciasto idealne na lato

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szkl. oczyszczonych z szypułek czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 20 dag cukru lub 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 25 dag masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • szczypta soli qew. zapach migdałowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałów i listki mięty do dekoracji
  • zmielone orzechy i olej kokosowy do foremki
1 godz. 30 min
6-7 porcji

Sposób przygotowania

1. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z solą, gdy będzie miękkie i puszyste, domieszaj stopniowo cukier (lub miód). Następnie maślaną masę utrzyj  z pojedynczo dodawanymi żółtkami. Białka ubij na pianę.

2. Mąkę wymieszaj z migdałami, proszkiem i solą. Porcjami dodawaj do ucieranej masy maślanej. Domieszaj zapach, a na końcu pianę z białek.

3. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Podłużną foremkę cienko posmaruj olejem, posyp orzechami. Przełóż 3/4 ciasta, wyrównaj wierzch. Posyp oczyszczonymi porzeczkami, przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika, piecz ok. 60 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. 2 łyżki  cukru pudru utrzyj z 1 łyżeczką wrzątku. Lukrem posmaruj ciasto, udekoruj migdałami, gałązkami owoców i miętą.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?