Pączki lwowskie

Tradycyjny przepis.

Składniki na 20 porcji:

Reklama

- 1/2 kg mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 10 żółtek,
- 5 dag drożdży,
- 3 - 4 łyżki miodu,
- szklanka śmietany kremówki,
- 20 dag czekolady,
- szklanka likieru pomarańczowego,
- tłuszcz do smażenia,
- szczypta soli.

Przygotowanie:

Masło utrzeć z żółtkami, drożdżami, miodem oraz szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wyrobić. Śmietanę ubić, dodać do masy. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, znów je wyrobić. Formować kule o wadze ok. 5 dag, ułożyć na stolnicy posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia.
W naczyniu rozgrzać tłuszcz. Wkładać pączki, smażyć pod przykryciem. Gdy zarumienią się z jednej strony, obrócić je, smażyć dalej bez przykrycia. Osączyć i polać roztopioną czekoladą z likierem.
Porcja - 200 kcal
Czas przyg.: 1 i 1/2 godz.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: pączki i faworki | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje