Pakieciki rybne w porach

Danie smaczne i pożywne.

Składniki

  • 2 grube filety z białej ryby (np. z dorsza, morszczuka)
  • 2 duże pory
  • 4 małe marchewki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/3 pęczka posiekanej natki, koperku, bazylii
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

Filety z ryby opłucz, osusz, pokrój na 4 kawałki. Cytrynę sparz, przetnij. Jedną połowę cytryny pokrój na 4 plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Skrop nim rybę, a potem posyp ją solą oraz pieprzem. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Posyp solą oraz pieprzem. Smaż 5-7 minut. Masło połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Domieszaj zioła. Pory oczyść, opłucz, podziel na pojedyncze liście. Włóż je na 2 min do wrzątku. Wyjmij i osusz. Na każdym kawałku ryby połóż porcję masła ziołowego i plasterek cytryny. Zawiń je w liście pora. Ułóż w formie. Obłóż marchewką. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz ok. 25 minut w 190 st. C. Podawaj z sosem , np. śmietanowym. Udekoruj. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje