Pakieciki rybne w porach
Danie smaczne i pożywne.

Składniki
- 2 grube filety z białej ryby (np. z dorsza, morszczuka)
- 2 duże pory
- 4 małe marchewki
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju
- 1/4 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- po 1/3 pęczka posiekanej natki, koperku, bazylii
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania
Filety z ryby opłucz, osusz, pokrój na 4 kawałki. Cytrynę sparz, przetnij. Jedną połowę cytryny pokrój na 4 plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Skrop nim rybę, a potem posyp ją solą oraz pieprzem. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Posyp solą oraz pieprzem. Smaż 5-7 minut. Masło połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Domieszaj zioła. Pory oczyść, opłucz, podziel na pojedyncze liście. Włóż je na 2 min do wrzątku. Wyjmij i osusz. Na każdym kawałku ryby połóż porcję masła ziołowego i plasterek cytryny. Zawiń je w liście pora. Ułóż w formie. Obłóż marchewką. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz ok. 25 minut w 190 st. C. Podawaj z sosem , np. śmietanowym. Udekoruj.