Pakuneczki w cieście francuskim
Pyszny obiad dla miłośników dań rybnych

Składniki
- ryba
- 60 dag filetu ulubionej ryby bez skóry
- 30 dag szpinaku
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- po szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej i kozieradki
- sól
- pieprz
- olej
- jarzynka
- 2 pęczki kapusty pak choi lub mała kapusta pekińska
- 15 dag wędzonego boczku w kawałku
- 50 ml słodkiej śmietanki
- szczypta zmielonego kminku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki czombru
- 1 łyżka masła
- natka
Sposób przygotowania
1. Ryba: na patelni rozpuść 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Smaż 2-3 minuty (ważne, by powstały sok odparował). Włóż szpinak na sitko, by jeszcze się odsączył. Rybę umyj i podziel na 4 części. Posól i ew. posyp pieprzem. Ciasto przekrój na 4 płaty. Na każdym, na środku połóż po porcji szpinaku, na to rybę i znów szpinak, tak by wypełnił też ciasto po bokach. Zawiń płat ciasta i ściśle zlep na boku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w 180 st.
2. Jarzynka: boczek drobniutko pokrój i podsmaż na suchej patelni. Włóż masło i wrzuć posiekaną kapustę. Krótko podsmaż, zdejmij z ognia i zalej śmietanką z przyprawami. Podgrzej, aż kapusta zmięknie.
3. Rybę podawaj na porcji kapusty, z dodatkiem dzikiego ryżu. Danie udekoruj natką pietruszki