Pakuneczki w cieście francuskim

Pyszny obiad dla miłośników dań rybnych

Składniki dla: 4 porcji

Składniki - ryba

  • 60 dag filetu ulubionej ryby bez skóry
  • 30 dag szpinaku
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • po szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej i kozieradki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki - jarzynka

  • 2 pęczki kapusty pak choi lub mała kapusta pekińska
  • 15 dag wędzonego boczku w kawałku
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • szczypta zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki czombru
  • 1 łyżka masła
  • natka

Sposób przygotowania

1. Ryba: na patelni rozpuść 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Smaż 2-3 minuty (ważne, by powstały sok odparował). Włóż szpinak na sitko, by jeszcze się odsączył. Rybę umyj i podziel na 4 części. Posól i ew. posyp pieprzem. Ciasto przekrój na 4 płaty. Na każdym, na środku połóż po porcji szpinaku, na to rybę i znów szpinak, tak by wypełnił też ciasto po bokach. Zawiń płat ciasta i ściśle zlep na boku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w 180 st. 

2. Jarzynka: boczek drobniutko pokrój i podsmaż na suchej patelni. Włóż masło i wrzuć posiekaną kapustę. Krótko podsmaż, zdejmij z ognia i zalej śmietanką z przyprawami. Podgrzej, aż kapusta zmięknie. 

3. Rybę podawaj na porcji kapusty, z dodatkiem dzikiego ryżu. Danie udekoruj natką pietruszki

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje