Panierowane kulki z kalafiora
Przygotuj dla dzieci, a będą zachwycone!

Składniki
- 1 młody kalafior
- 2 jajka
- po 1/2 szkl. mąki i bułki tartej
- 2-3 łyżki mleka
- 1/2 szkl. startego ostrego sera
- 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku
- 1/4 cytryny
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- szczypta mielonej kolendry
- sól
- olej
5-6 porcji
Sposób przygotowania
1. Kalafior podziel na małe różyczki. Zagotuj 1,5 l osolonej wody. Wyciśnij do niej sok z cytryny. Wrzuć kalafior, gotuj 5-6 minut. Wyjmij na sitko, dobrze osącz. 2. Jajka zmiksuj z mlekiem i przyprawami. Wymieszaj z serem. Mąkę połącz z bułką. Kalafior panieruj w jajkach, a potem w mące. Smaż w głębokim oleju, osącz. Posyp szczypiorkiem.