Pascha cytrusowa
Alternatywa dla świątecznego sernika.

Składniki
- 1 kg tłustego twarogu (niekwaśnego)
- 1 czubata szkl. cukru
- 6 żółtek
- 25 dag masła
- 1 szkl. śmietany kremówki (30-proc.)
- 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
- rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
Twaróg zmiel i dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby był idealnie gładki. Kandyzowane skórki cytrusów drobno posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem. Do masy żółtkowej cienkim strumieniem dolej gorącą śmietanę. Stale ucieraj mikserem. Do masy śmietanowo-żółtkowej dodaj masło, twaróg i rdzeń wanilii. Dołóż skórki z cytrusów. Całość dobrze wymieszaj. Gazę kilka razy złóż, zmocz, odciśnij i wyłóż nią miseczkę z dziurkami albo sito, tak aby końce wystawały poza brzegi foremki. Gładką masę serową umieść w przygotowanym naczyniu. Przykryj zwisającymi końcami gazy. Przyciśnij talerzykiem, dodatkowo obciąż go np. słoikiem z wodą. Całość wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia paschę wyjmij z pojemnika. Usuń gazę. Przełóż na talerz. Deser udekoruj według uznania.