Pascha cytrusowa

Alternatywa dla świątecznego sernika.

Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg tłustego twarogu (niekwaśnego)
  • 1 czubata szkl. cukru
  • 6 żółtek
  • 25 dag masła
  • 1 szkl. śmietany kremówki (30-proc.)
  • 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
12

Twaróg zmiel i dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby był idealnie gładki. Kandyzowane skórki cytrusów drobno posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem. Do masy żółtkowej cienkim strumieniem dolej gorącą śmietanę. Stale ucieraj mikserem. Do masy śmietanowo-żółtkowej dodaj masło, twaróg i rdzeń wanilii. Dołóż skórki z cytrusów. Całość dobrze wymieszaj. Gazę kilka razy złóż, zmocz, odciśnij i wyłóż nią miseczkę z dziurkami albo sito, tak aby końce wystawały poza brzegi foremki. Gładką masę serową umieść w przygotowanym naczyniu. Przykryj zwisającymi końcami gazy. Przyciśnij talerzykiem, dodatkowo obciąż go np. słoikiem z wodą. Całość wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia paschę wyjmij z pojemnika. Usuń gazę. Przełóż na talerz. Deser udekoruj według uznania.

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?