Piaskowiec rumowy z rodzynkami
Delikatne i bardzo smaczne ciasto.

Składniki
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 5 jajek
- 25 dag margaryny lub masła roślinnego
- 5–6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. małych rodzynek lub suszonych daktyli bez pestek
- 3–4 łyżeczki rumu
- 1/2 szkl. mocnej herbaty
- 2 łyżeczki esencji rumowej lub waniliowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Rodzynki zalej rumem wymieszanym z herbatą (lub w wersji dla dzieci - herbatą z esencją waniliową). Utrzyj na gładką masę margarynę (musi być miękka!) z żółtkami i cukrem. Dosypując po 2 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i ze szczyptą soli, ucieraj masę na gładkie ciasto. Na końcu dodaj po łyżce mleka i esencję, ale uważaj, by ciasto nie było za rzadkie. 2. Rodzynki odsącz na sitku i jeśli mocno napęczniały - posiekaj je na mniejsze kawałeczki. Rodzynki wmieszaj do ciasta. Białka ubij na sztywno, dosypując pod koniec szczyptę soli. Powstałą pianę przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj margaryną i wysyp kaszą manną). Do piekarnika wstaw żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Dzięki temu upieczone ciasto pozostanie wilgotne. 4. Piecz przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka", wbitego w środek ciasta. Aby ciasto nie opadło, trzymaj je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez kolejne 20-30 minut.