Piaskowiec rumowy z rodzynkami

Delikatne i bardzo smaczne ciasto.

Składniki

  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny lub masła roślinnego
  • 5–6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. małych rodzynek lub suszonych daktyli bez pestek
  • 3–4 łyżeczki rumu
  • 1/2 szkl. mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki esencji rumowej lub waniliowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Rodzynki zalej rumem wymieszanym z herbatą (lub w wersji dla dzieci - herbatą z esencją waniliową). Utrzyj na gładką masę margarynę (musi być miękka!) z żółtkami i cukrem. Dosypując po 2 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i ze szczyptą soli, ucieraj masę na gładkie ciasto. Na końcu dodaj po łyżce mleka i esencję, ale uważaj, by ciasto nie było za rzadkie. 

2. Rodzynki odsącz na sitku i jeśli mocno napęczniały - posiekaj je na mniejsze kawałeczki. Rodzynki wmieszaj do ciasta. Białka ubij na sztywno, dosypując pod koniec szczyptę soli. Powstałą pianę przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj margaryną i wysyp kaszą manną). Do piekarnika wstaw żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Dzięki temu upieczone ciasto pozostanie wilgotne. 

4. Piecz przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka", wbitego w środek ciasta. Aby ciasto nie opadło, trzymaj je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez kolejne 20-30 minut. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje