Pieczeń w bakłażanowym płaszczyku
Myślisz, że z tych dwóch prostych składników nie przygotujesz nic oryginalnego? Wypróbuj nasze przepisy na potrawy, które zachwycają formą i smakiem.

Składniki
- 15 dag makaronu typu spaghetti lub cienkie rurki
- 2 bakłażany
- 1 czerstwa kajzerka
- 2/3 szkl. mleka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 80 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 2 łyżki ostrej
- musztardy (np. sarepskiej)
- sól
- pieprz
- trochę tłuszczu do posmarowania formy
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj. Gotuj go ok. 5 minut (powinien być półtwardy). Spaghetti odcedź, przelej zimną wodą i dobrze osącz. 2. Bakłażany umyj, potnij w cienkie plasterki. Posól je i odłóż. Po ok. 20 min opłucz i wytrzyj do sucha. Bułeczkę namocz w mleku, odciśnij. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. 3. Mięso mielone wymieszaj z bułką. Dodaj cebulę oraz czosnek. Wbij jajko. Dołóż musztardę. Przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Przygotuj keksówkę (o dł. ok. 30 cm). 4. Formę natłuść, wyłóż plastrami bakłażana, tak by końce wystawały. Wylep ją 2/3 masy. Przykryj makaronem, resztą masy i wystającymi bakłażanami. Piecz 1 godz. w 180 st. C (góra i dół).