Pieczone pstrągi

Danie dla miłośników ryb.

Składniki

  • 4 pstrągi
  • oliwa
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 8 plastrów cytryny
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 dag masła
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • Sałatka: po 2 pomidory czerwone i zielone
  • 10 pomidorków
  • koktajlowych
  • czerwona cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

1. Pstrągi posmaruj oliwą, natrzyj rozdrobnionym czosnkiem. Skrop sokiem z cytryny, posól. Do środka włóż plastry cytryny i tymianek. Wstaw do lodówki na 2 godziny. 

2. Obsmaż ryby. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, obłóż masłem. Piecz pod przykryciem ok. 15-20 min. w temp. 200 st. C. Pomidory pokrój, wymieszaj z posiekaną cebulą i natką. Skrop oliwą i octem. Podawaj na sałatce. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje