Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

W sklepach mamy wiele rodzajów pieczywa do wyboru. Jedne robi się na drożdżach, inne na zakwasie. I choć, jak zauważa w rozmowie z PAP Life dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, a także ekspert kampanii "Chleb dobry", obie technologie są dopuszczone istnieją dylematy, który chleb wybrać.

Reklama

- Na drożdżach z reguły robi się pieczywo pszenne. Natomiast zakwas bardziej dotyczy chleba żytniego, najczęściej razowego, który utożsamiany jest z najzdrowszym pieczywem. Oczywiście w większych ilościach nie może być spożywany przez osoby wrażliwe, z jakimiś problemami przewodu pokarmowego czy przez małe dzieci. Natomiast chleb na zakwasie ma to do siebie, że w czasie fermentacji ciasta, zakwas dostarcza wielu cennych substancji, a także pozwala wyeliminować np. substancje konserwujące, które chronią przed pleśniami, ponieważ w trakcie ukwaszania wytwarzają się te naturalne - mówi PAP Life dr Wojtasik.

Dr Wojtasik zwraca też uwagę na to, że odpowiednie pH pieczywa na zakwasie powoduje, że również zachowane zostaje odpowiednie pH w jelitach, co sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory kosztem tej niepożądanej.

- W przypadku pieczywa pszennego na drożdżach jest troszeczkę inna fermentacja, ale to nie znaczy, że ten rodzaj pieczywa jest gorszy - przekonuje ekspert.

Warto przypomnieć, z czym można, a z czym nie powinno się łączyć chleba, czyli co najlepiej położyć na kromkę. Istotna kwestią jest fakt, że pieczywo z zasady jest kwasotwórcze, tzn. ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu, ale - jak przestrzega ekspert - nie należy tego błędnie utożsamiać ze smakiem.

- Ludzie często mówią, że cytryna jest kwasotwórcza, bo jest kwaśna. To nie tak. Chodzi o układ pierwiastków w produkcie. Takie produkty, jak kasze czy właśnie pieczywo mają działanie kwasotwórcze, ponieważ jest w nich przewaga pierwiastków kwasotwórczych, a np. owoce czy warzywa i mleko mają działanie zasadotwórcze, bo tam przeważają pierwiastki zasadotwórcze. Dlatego do kanapki dobrze jest dołączyć element warzywny, czyli zasadotwórczy, żeby to zrównoważyć, bo idea niełączenia produktów wynika z potrzeby zachowania równowagi kwasowo-zasadowej, żeby ten posiłek był zrównoważony - kwituje dr Wojtasik. (PAP Life)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje