Pierniczki w białym lukrze
Teraz jest najlepsza pora, by piec aromatyczne, pachnące korzennie ciasteczka do chrupania i dekorowania.

Składniki
- ciastka
- pół kg mąki
- 20 dag mielonych migdałów
- 3/4 szklanki skórki pomarańczowej
- przyprawa do piernika
- łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 18 dag masła
- 400 ml miodu
- dekoracja
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki kandyzowanych owoców
Sposób przygotowania
1. Suche składniki połącz. W garnku rozpuść miód i masło, lekko ostudź. Przelej do suchych składników. Wymieszaj, odstaw. 2. Zwilż dłonie. Formuj kulki. Ciastka piecz 12 minut w temp. 180 st. C. Wymieszaj cukier z 12 łyżkami wody. Polukruj ciasteczka, dekoruj orzechami i owocami.