Pierniczki w białym lukrze

Teraz jest najlepsza pora, by piec aromatyczne, pachnące korzennie ciasteczka do chrupania i dekorowania.

Czas przyrządzenia: ok. 1 godziny

Składniki - ciastka

  • pół kg mąki
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki skórki pomarańczowej
  • przyprawa do piernika
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 18 dag masła
  • 400 ml miodu

Składniki - dekoracja

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki kandyzowanych owoców

Sposób przygotowania

1. Suche składniki połącz. W garnku rozpuść miód i masło, lekko ostudź. Przelej do suchych składników. Wymieszaj, odstaw. 

2. Zwilż dłonie. Formuj kulki. Ciastka piecz 12 minut w temp. 180 st. C. Wymieszaj cukier z 12 łyżkami wody. Polukruj ciasteczka, dekoruj  orzechami i owocami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje