Przekładaniec z szynką

Wygląda apetycznie. Aż chce się jeść!

Czas przyrządzenia: ok. 80 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 12 grubszych plasterków gotowanej szynki albo pieczonego schabu
  • 4 większe cebule
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • szczypta suszonej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • masło do formy

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką, ew. delikatnie zeskrob skórkę i opłucz. Włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut. W tym czasie cebule obierz, pokrój w grubsze plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ugotowane na półtwardo ziemniaki wyjmij, lekko przestudź, a potem pokrój w plasterki. 

2. Żaroodporną formę posmaruj grubą warstwą masła. W dwóch rzędach, ułóż w niej na przemian plasterki ziemniaków, wędliny i cebuli. Lekko oprósz solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem, rozmarynem i szałwią. Składniki w formie zalej sosem śmietanowym. Wierzch posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st C. Piecz przez 55-65 minut. 

3. Około 15 minut przed końcem pieczenia formę możesz przykryć folią aluminiową, by wierzch zapiekanki zbytnio się nie przyrumienił.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje