Ptasie mleczko na białkach

W upalne dni nie lubimy włączać piekarnika... Ale czy to oznacza, że musimy rezygnować z pysznego ciasta? Bynajmniej! Oto 6 naszych sprawdzonych pomysłów na słodkości bez pieczenia. Wszystkie są palce lizać!

Czas przyrządzenia: 40 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 duże kwadratowe wafle
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 80 dag moreli
  • 1 puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 2 torebki galaretki morelowej
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej wodę i wsyp 1 i 2/3 szkl. cukru. Gotuj na dużym płomieniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem zmniejsz płomień. Gotuj dalej, aż do uzyskania gęstego syropu. W tym czasie żelatynę wymieszaj z niewielką ilością  zimnej wody, odstaw do namoczenia. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. 

2. Białka ubij z pozostałymi  6 łyżkami cukru na sztywno. Pianę z białek ciągle ubijając mikserem, połącz z gorącym syrop cukrowym. Wlewaj go cienkim strumieniem. Potem dołóż żelatynę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj masło, sok z cytryny i olejek waniliowy. 

3. Kiedy wszystkie składniki połączą się i powstanie puszysta pianka, przelej ją do tortownicy (o śr. ok. 23 cm). Wstaw do lodówki. Owoce przebierz, opłucz, osusz. Po godzinie chłodzenia rozsyp je na cieście. Schładzaj je jeszcze 4 godziny. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje