Ptasie mleczko na białkach
W upalne dni nie lubimy włączać piekarnika... Ale czy to oznacza, że musimy rezygnować z pysznego ciasta? Bynajmniej! Oto 6 naszych sprawdzonych pomysłów na słodkości bez pieczenia. Wszystkie są palce lizać!

Składniki
- 2 duże kwadratowe wafle
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 80 dag moreli
- 1 puszka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- 2 torebki galaretki morelowej
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szkl. cukru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1. Do garnka wlej wodę i wsyp 1 i 2/3 szkl. cukru. Gotuj na dużym płomieniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem zmniejsz płomień. Gotuj dalej, aż do uzyskania gęstego syropu. W tym czasie żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw do namoczenia. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. 2. Białka ubij z pozostałymi 6 łyżkami cukru na sztywno. Pianę z białek ciągle ubijając mikserem, połącz z gorącym syrop cukrowym. Wlewaj go cienkim strumieniem. Potem dołóż żelatynę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj masło, sok z cytryny i olejek waniliowy. 3. Kiedy wszystkie składniki połączą się i powstanie puszysta pianka, przelej ją do tortownicy (o śr. ok. 23 cm). Wstaw do lodówki. Owoce przebierz, opłucz, osusz. Po godzinie chłodzenia rozsyp je na cieście. Schładzaj je jeszcze 4 godziny.