Puszysta minipizza z mięsnym sosem i oscypkiem
Kuszą bogactwem smaków, pięknym aromatem i... formą, która ułatwia dzielenie się pizzą lub pozostawienie jej na później.

Składniki
- 1 szkl. mąki
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 2 dag drożdży
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 1 cebula
- 30 dag mielonej wołowiny
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 20 dag oscypka
- 1 czerwona papryka
- 2 dymki
- 3 łyżki pasty ajwar
- sól
- pieprz
- trochę mąki do oprószenia stolnicy
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj w miseczce z cukrem oraz 1/2 łyżeczki soli. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Wlej do miseczki z mąką. Wbij jajko. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut. 2. W tym czasie cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni mocno rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wysmaż na nim boczek. Zdejmij go z patelni. 3. Na tym samym tłuszczu zeszklij czosnek oraz cebulę. Dołóż mieloną wołowinę, koncentrat pomidorowy oraz oregano. Smaż, aż mięso ładnie się zrumieni. Paprykę rozetnij, usuń pestki. Strąk opłucz, osusz, potnij w paseczki. Dymki oczyść, posiekaj. Przygotowane warzywa oraz boczek dodaj do mięsa pod koniec smażenia. 4. Masę mięsną przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Oscypek zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj na niewielki, grubszy placek na stolnicy lekko oprószonej mąką. 5 Spody do pizzy ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj je ajwarem. Przykryj mięsnym sosem z warzywami. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 20-25 minut.