Pyszne, domowe knedle

Uwielbiane nie tylko przez dzieci

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg truskawek
  • DO POLANIA:
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Poczekaj aż przestygną  i przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki, dobrze wyrób (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, podsyp je mąką). Uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm. Pokrój go w 2-cm plastry. Każdy delikatnie spłaszcz. Na środek każdego połóż truskawkę, zlep boki i uformuj kulkę. Gotuj po 5-7 sztuk w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Polej roztopionym masłem, posyp cukrem i cynamonem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje