Pyszne, domowe knedle
Uwielbiane nie tylko przez dzieci

Składniki
- CIASTO:
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 1 kg truskawek
- DO POLANIA:
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1 szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Poczekaj aż przestygną i przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki, dobrze wyrób (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, podsyp je mąką). Uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm. Pokrój go w 2-cm plastry. Każdy delikatnie spłaszcz. Na środek każdego połóż truskawkę, zlep boki i uformuj kulkę. Gotuj po 5-7 sztuk w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Polej roztopionym masłem, posyp cukrem i cynamonem.