Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, wybieramy zatem lekkie i smaczne inspiracje kulinarne. Głód zaspokoją, a równocześnie nowych wrażeń smakowych dostarczą znane wszystkim racuszki. Poznajcie przepis na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym!

Racuszki z krewetkami
Racuszki z krewetkamimateriały prasowe

Składniki

  • pomidory 2 średnie szt.
  • liście szpinaku 1 opakowanie
  • jajko 2 szt.
  • mąka ½ szklanki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • krewetki koktajlowe 2 garście
  • Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego!

Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepisInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?