Rolada wołowa
Sycące danie obiadowe

Składniki
- 70 dag mięsa wołowego
- 10 dag boczku wędzonego
- 20 dag kiszonej kapusty
- kilka suszonych grzybów
- kilka wędzonych śliwek
- cebula
- łyżka zielonego pieprzu w ziarnach
- olej do smażenia
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Grzyby mocz godzinę. Posiekaj. Zagotuj z wodą, w której się moczyły. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij, dodaj posiekaną kapustę, grzyby z wodą i pokrojone śliwki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny bez przykrywki. 2. Wołowinę przekrój, uformuj płat. Na mięsie rozłóż odciśniętą kapustę oraz plastry boczku (pozostaw dwa). Posyp zielonym pieprzem. Zwiń i zwiąż. 3. Obsmaż na oleju z każdej strony, włóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pozostały boczek. Piecz w temp. 190 st.C przez nieco ponad godzinę. Roladę wyjmij, przykryj, odstaw. Do sosu z pieczenia dodaj masło, wymieszaj, podaj z mięsem.