Rolada wołowa

Sycące danie obiadowe

Składniki

  • 70 dag mięsa wołowego
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka wędzonych śliwek
  • cebula
  • łyżka zielonego pieprzu w ziarnach
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Grzyby mocz godzinę. Posiekaj. Zagotuj z wodą, w której się moczyły. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij, dodaj posiekaną kapustę, grzyby z wodą i pokrojone śliwki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny bez przykrywki. 

2. Wołowinę przekrój, uformuj płat. Na mięsie rozłóż odciśniętą kapustę oraz plastry boczku (pozostaw dwa). Posyp zielonym pieprzem. Zwiń i zwiąż. 

3. Obsmaż na oleju z każdej strony, włóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pozostały boczek. Piecz w temp. 190 st.C przez nieco ponad godzinę. Roladę wyjmij, przykryj, odstaw. Do sosu z pieczenia dodaj masło, wymieszaj, podaj z mięsem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje